Kurczak na parze z warzywami i ryżem
Gotowanie na parze to świetny sposób na lekkostrawny posiłek i soczystą strukturę – czy to mięsa, czy warzyw. A jeśli nie masz pomysłu, na pełnowartościową i zdrową potrawę przygotowaną w ten sposób, to nasz kurczak na parze z warzywami i ryżem poleca się na obiad. Jego zalety? Jest to przede wszystkim danie niezwykle delikatne dla układu pokarmowego – które dodatkowo zawiera moc składników odżywczych. Znajdziesz tu między innymi dużo białka, witaminy B12, beta-karotenu oraz witaminy C. A smak? Dbają o niego wyraziste dodatki – suszony tymianek i oliwa. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
200 g
|
brokuła
|
150 g
|
ryżu
|
6
|
łyżeczek oliwy
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso obsypujemy tymiankiem i solą wedle uznania. Gotujemy na parze ok. 20 minut, aż mięso nie będzie surowe.
Marchew obieramy i kroimy na małe kawałki, brokuła dzielimy na małe różyczki. Dokładamy do mięsa i gotujemy na parze.
Ryż podajemy z mięsem i warzywami. Danie polewamy oliwą, w razie potrzeby doprawiamy solą.