Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kurczak na parze z warzywami i ryżem

Kurczak na parze z warzywami i ryżem

Gotowanie na parze to świetny sposób na lekkostrawny posiłek i soczystą strukturę – czy to mięsa, czy warzyw. A jeśli nie masz pomysłu, na pełnowartościową i zdrową potrawę przygotowaną w ten sposób, to nasz kurczak na parze z warzywami i ryżem poleca się na obiad. Jego zalety? Jest to przede wszystkim danie niezwykle delikatne dla układu pokarmowego – które dodatkowo zawiera moc składników odżywczych. Znajdziesz tu między innymi dużo białka, witaminy B12, beta-karotenu oraz witaminy C. A smak? Dbają o niego wyraziste dodatki – suszony tymianek i oliwa. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,62/5
(z 21 ocen)
Kurczak na parze z warzywami i ryżem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

537 kcal Kalorie
30 g Białko
17 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
148 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
sztuka marchewki
80 g
200 g
 brokuła
150 g
 ryżu
6
łyżeczek oliwy
30 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

537 kcal Kalorie
30 g Białko
17 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
148 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso obsypujemy tymiankiem i solą wedle uznania. Gotujemy na parze ok. 20 minut, aż mięso nie będzie surowe.

3

Marchew obieramy i kroimy na małe kawałki, brokuła dzielimy na małe różyczki. Dokładamy do mięsa i gotujemy na parze.

4

Ryż podajemy z mięsem i warzywami. Danie polewamy oliwą, w razie potrzeby doprawiamy solą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.