Kurczak na parze z brokułami, pomidorem i pieczywem
Masz ochotę na kanapkę rodem z najlepszej kawiarni? Kurczak na parze z brokułami, pomidorem i pieczywem sprawdzi się perfekcyjnie! To absolutnie pyszna kanapka, która smakuje jeszcze lepiej niż jej kupne odpowiedniki. I co najlepsze — jest dużo tańsza. ;)
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
200 g
|
brokuła
|
30 g
|
pestek słonecznia
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i wykładamy na nie przyprawioną pierś z kurczaka. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 18-20 minut.
Przygotowujemy pastę z brokuła. Brokuła gotujemy w wodzie z solą, pieprzem i erytrolem.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy brokuła i smażymy chwilę razem.
Usmażone warzywa przekładamy do blendera i blendujemy warzywa na gładką pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem. W przypadku, gdy pasta jest byt sucha, dolewamy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik, aż się zarumieni.
Kurczaka podajemy z pieczywem, pastą z brokułu, pomidorem i rukolą. Smacznego!