Kurczak gochujang
Uwielbiasz ostre jedzenie? Ten przepis idealnie sprawdzi się dla Ciebie! Pikantny kurczak gochujang w połączeniu z ryżem i orzeźwiającym, chrupiącym ogórkiem posmakuje nawet najbardziej wybrednym fanom kuchni azjatyckiej. Taki obiad to nie tylko bomba smaku, ale też świetne źródło pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego. Wypróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
60 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Marynata do ogórka: |
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
Marynata do mięsa: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka pasty paprykowej Gochujang
5 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu ostrygowego
10 g
|
0,5
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Składniki na marynatę do ogórka mieszamy, oddzielnie mieszamy składniki marynaty mięsa (bez skrobi).
Ogórka kroimy w kostkę. Mięso kroimy w paski. Ogórka wrzucamy do jednej marynaty, mięso wrzucamy do drugiej marynaty.
Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy przez ok. 15 minut na patelni. Po tym czasie nacinamy najgrubszy kawałek i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor, w razie potrzeby smażymy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy mięso z patelni. Do pozostałej marynaty przesiewamy skrobię, energicznie mieszamy i gotujemy sos w rondelku lub na tej samej patelni przez ok. minutę do zgęstnięcia (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody).
Na talerzu układamy ryż, ogórka i gotowe mięso polane sosem.