Kurczak Fajita
Lubisz ostre smaki, ale jednocześnie potrzebujesz dużej ilości białka? Fajita – to potrawa wywodząca się meksykańskiej kuchni, która zabierze Cię w niesamowitą kulinarną podróż. Kurczak Fajita przygotowany z warzywami idealnie pobudzi delikatne kubki smakowe.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
polędwiczek z kurczaka
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki żółtej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżeczki papryki ostrej
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Polędwiczki z kurczaka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski.
Cebulę kroimy na plasterki.
Warzywa mieszamy z przyprawami, polewamy sokiem z limonki.
Mięso smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wykładamy warzywa, zmniejszamy ogień i dokładnie obsmażamy, co chwilę mieszając.
Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy całość.
Posypujemy kolendrą i cieszymy się smakiem pysznego dania. Smacznego!