
Kurczak Fajita
Lubisz ostre smaki, ale jednocześnie potrzebujesz dużej ilości białka? Fajita – to potrawa wywodząca się meksykańskiej kuchni, która zabierze Cię w niesamowitą kulinarną podróż. Kurczak Fajita przygotowany z warzywami idealnie pobudzi delikatne kubki smakowe.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
polędwiczek z kurczaka
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki żółtej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżeczki papryki ostrej
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Polędwiczki z kurczaka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski.
Cebulę kroimy na plasterki.
Warzywa mieszamy z przyprawami, polewamy sokiem z limonki.
Mięso smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wykładamy warzywa, zmniejszamy ogień i dokładnie obsmażamy, co chwilę mieszając.
Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy całość.
Posypujemy kolendrą i cieszymy się smakiem pysznego dania. Smacznego!
Idealny na diecie kurczak Fajita
Wyraziste smaki na diecie redukcyjnej? Z Respo to możliwe! Oto kurczak Fajita, którego podstawą jest podsmażany kurczak z warzywami, zwłaszcza papryką. Do tego przyprawy nadające wyrazistości, w tym kolendra, kumin i ostra papryka. Jak więc widać, na diecie wcale nie trzeba jeść kurczaka z ryżem i brokułem. W Respo nasi podopieczni jedzą dania smaczne, zdrowe, pomysłowe i dopasowane do swoich preferencji smakowych, w tym najbardziej lubianych typów kuchni.
Pełne białka fajitas z kurczakiem
Ten przepis to prawdziwa moc białka, które na diecie zapewnia sytość i ogranicza podjadanie. Kurczak Fajita ma go aż 45 gramów w porcji, dzięki czemu zdecydowanie warto włączyć go do diety. Zwłaszcza tej redukcyjnej, podczas której najlepiej jeść nie tylko zdrowo, ale też - wbrew pozorom - dużo i sycąco. Również czas przygotowania tego dania sprawia, że jest to tak dobry wybór, wystarczy bowiem 20 minut, aby je przygotować.