
Kurczak Fajita
Lubisz ostre smaki, ale jednocześnie potrzebujesz dużej ilości białka? Fajita – to potrawa wywodząca się meksykańskiej kuchni, która zabierze Cię w niesamowitą kulinarną podróż. Kurczak Fajita przygotowany z warzywami idealnie pobudzi delikatne kubki smakowe.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
polędwiczek z kurczaka
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki żółtej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżeczki papryki ostrej
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w cienkie paski (o grubości ok. 1 cm). Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania i odstawiamy na kilka minut.
Paprykę czerwoną kroimy w cienkie, długie paski.
Cebulę czerwoną kroimy na cienkie plasterki.
Warzywa mieszamy z przyprawami (solą, kuminem, słodką papryką, pieprzem oraz ostrą papryką) – ilość przypraw możemy dopasować do własnych preferencji. Następnie skrapiamy warzywa sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Mięso smażymy bez przykrycia, przez kilka minut z jednej i drugiej strony, do zrumienienia – przekrajamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso ma w środku jasny kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wykładamy warzywa, zmniejszamy ogień i dokładnie obsmażamy, również bez przykrycia, co chwilę mieszając. Podsmażamy warzywa do zmięknięcia i delikatnego zrumienienia.
Do warzyw dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy całość. Przesmażamy całość razem przez 1-2 minuty do połączenia smaków.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem.
Idealny na diecie kurczak Fajita
Wyraziste smaki na diecie redukcyjnej? Z Respo to możliwe! Oto kurczak Fajita, którego podstawą jest podsmażany kurczak z warzywami, zwłaszcza papryką. Do tego przyprawy nadające wyrazistości, w tym kolendra, kumin i ostra papryka. Jak więc widać, na diecie wcale nie trzeba jeść kurczaka z ryżem i brokułem. W Respo nasi podopieczni jedzą dania smaczne, zdrowe, pomysłowe i dopasowane do swoich preferencji smakowych, w tym najbardziej lubianych typów kuchni.
Pełne białka fajitas z kurczakiem
Ten przepis to prawdziwa moc białka, które na diecie zapewnia sytość i ogranicza podjadanie. Kurczak Fajita ma go aż 45 gramów w porcji, dzięki czemu zdecydowanie warto włączyć go do diety. Zwłaszcza tej redukcyjnej, podczas której najlepiej jeść nie tylko zdrowo, ale też - wbrew pozorom - dużo i sycąco. Również czas przygotowania tego dania sprawia, że jest to tak dobry wybór, wystarczy bowiem 20 minut, aby je przygotować.