Kurczak Fajita

Kurczak Fajita

Lubisz ostre smaki, ale jednocześnie potrzebujesz dużej ilości białka? Fajita – to potrawa wywodząca się meksykańskiej kuchni, która zabierze Cię w niesamowitą kulinarną podróż. Kurczak Fajita przygotowany z warzywami idealnie pobudzi delikatne kubki smakowe.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,63/5
(z 43 ocen)
Kurczak Fajita
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

329 kcal Kalorie
45 g Białko
13 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
433 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 polędwiczek z kurczaka
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
0,5
sztuki czerwonej cebuli
40 g
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
0,5
sztuki żółtej papryki
85 g
0,5
sztuki limonki
35 g
1
garść kolendry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,2
łyżeczki kuminu
1 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
łyżeczki papryki ostrej
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

329 kcal Kalorie
45 g Białko
13 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
433 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Kurczaka kroimy w cienkie paski (o grubości ok. 1 cm). Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania i odstawiamy na kilka minut.

3

Paprykę czerwoną kroimy w cienkie, długie paski.

4

Cebulę czerwoną kroimy na cienkie plasterki.

5

Warzywa mieszamy z przyprawami (solą, kuminem, słodką papryką, pieprzem oraz ostrą papryką) – ilość przypraw możemy dopasować do własnych preferencji. Następnie skrapiamy warzywa sokiem z limonki.

6

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Mięso smażymy bez przykrycia, przez kilka minut z jednej i drugiej strony, do zrumienienia – przekrajamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso ma w środku jasny kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz.

7

Na tę samą patelnię wykładamy warzywa, zmniejszamy ogień i dokładnie obsmażamy, również bez przykrycia, co chwilę mieszając. Podsmażamy warzywa do zmięknięcia i delikatnego zrumienienia.

8

Do warzyw dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy całość. Przesmażamy całość razem przez 1-2 minuty do połączenia smaków.

9

Gotowe danie przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem.

Idealny na diecie kurczak Fajita

Wyraziste smaki na diecie redukcyjnej? Z Respo to możliwe! Oto kurczak Fajita, którego podstawą jest podsmażany kurczak z warzywami, zwłaszcza papryką. Do tego przyprawy nadające wyrazistości, w tym kolendra, kumin i ostra papryka. Jak więc widać, na diecie wcale nie trzeba jeść kurczaka z ryżem i brokułem. W Respo nasi podopieczni jedzą dania smaczne, zdrowe, pomysłowe i dopasowane do swoich preferencji smakowych, w tym najbardziej lubianych typów kuchni.

Pełne białka fajitas z kurczakiem

Ten przepis to prawdziwa moc białka, które na diecie zapewnia sytość i ogranicza podjadanie. Kurczak Fajita ma go aż 45 gramów w porcji, dzięki czemu zdecydowanie warto włączyć go do diety. Zwłaszcza tej redukcyjnej, podczas której najlepiej jeść nie tylko zdrowo, ale też - wbrew pozorom - dużo i sycąco. Również czas przygotowania tego dania sprawia, że jest to tak dobry wybór, wystarczy bowiem 20 minut, aby je przygotować.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera