Kulki sushi z tuńczykiem

Kulki sushi z tuńczykiem

Lubisz sushi, ale nie masz czasu ani cierpliwości do zawijania ryżu w arkusze z wodorostów? Postaw na kulki sushi z tuńczykiem – czyli smak sushi połączony z ekstremalnie prostym wykonaniem. Wystarczy, że z rozdrobnionych składników (m.in. tuńczyka, ryżu, nori, serka śmietankowego i papryki) uformujesz kulki i gotowe! Tak przygotowane danie trzeba tylko posypać sezamem, zamaczać w sosie sojowym i…rozkoszować się smakiem. I co najlepsze – taki przepis nie tylko świetnie smakuje, ale jest też źródłem takich składników jak witamina C, beta-karoten czy kwasy omega-3. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kulki sushi z tuńczykiem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

472 kcal Kalorie
25 g Białko
21 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
1708 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki

Ryż:

100 g
 ryżu arborio
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1,5
łyżki octu ryżowego
15 g
6
szczypt soli
1,5 g

Dodatki:

100 g
 tuńczyka świeżego
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
2
listki nori
5 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
80 g

Do podania:

8
łyżeczek sezamu
40 g
5
łyżek sosu sojowego
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

472 kcal Kalorie
25 g Białko
21 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
1708 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Możemy delikatnie go przegotować, by był bardziej klejący.

2

W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.

3

Rybę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Jeśli nie lubimy surowej ryby, możemy ją podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką po ok. 3 minuty z każdej strony, przestudzić i potem pokroić w drobną kostkę.

4

W misce mieszamy ryż, rybę, paprykę, serek i poszarpane w drobne kawałki nori.

5

Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy kuleczki z powstałej masy.

6

Gotowe kulki posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.