Kukurydzianka z duszonym jabłkiem
Owsianka, jaglanka, a może…kukurydzianka? Jeśli lubisz słodkie posiłki, ale masz ochotę na odmianę, to nasza kukurydzianka z duszonym jabłkiem poleca się na śniadanie. Poza soczystym jabłkiem i lekkimi płatkami kukurydzianymi znajdziesz tu także aromatyczny cynamon i kremowy Skyr. To właśnie dzięki niemu, kukurydzianka zyskuje niepowtarzalną konsystencję i…solidną porcję białka. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość: to słodkie danie nie zawiera dodanego cukru – a słodki smak zawdzięcza bezkalorycznemu erytrolowi. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy kukurydzianej
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr waniliowego
150 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy na wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyłączamy palnik.
Do ciepłej kaszy dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy jogurt i odżywkę białkową, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy erytrolem.
Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy jabłko, erytrol oraz cynamon, całość dusimy przez ok. 10-15 minut, stale mieszając.
Na kaszy układamy przygotowane owoce.