Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Krupnik z kaszą jaglaną

Krupnik z kaszą jaglaną

Krupnik – król tradycyjnych polskich zup. Nasz przepis na to danie zakłada przygotowanie zupy z lekkim twistem – krupnik z kaszą jaglaną, zamiast klasycznie z kaszą jęczmienną. Porównując obie kasze, jaglana zawiera zdecydowanie więcej wartości odżywczych – białka, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Co więcej, kasza jaglana jest bezglutenowa i idealnie sprawdzi się u osób chorujących na celiakię! Zupa jest pełnowartościowa, pełna warzyw, z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka, które wzbogaca potrawę w białko. Danie syci i rozgrzewa – i perfekcyjnie sprawdzi się na posiłek w chłodniejszy, jesienny dzień. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,73/5
(z 15 ocen)
Krupnik z kaszą jaglaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

501 kcal Kalorie
43 g Białko
15 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1707 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jaglanej
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
2
sztuki marchewki
160 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki selera korzeniowego
100 g
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
szczypty soli
0,5 g
3
łyżeczki koperki
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

501 kcal Kalorie
43 g Białko
15 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1707 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, natomiast seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

W rondelku, bez dodatku tłuszczu podsmażamy warzywa przez ok. 2-3 minut stale mieszając.

3

Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Następnie dodajemy mięso, wsypujemy kaszę i doprowadzamy bulion do wrzenia. Gdy bulion zacznie bulgotać, zmniejszamy moc palnika i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.

4

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i koperkiem wedle uznania. Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.