Krupnik z kaszą jaglaną
Krupnik – król tradycyjnych polskich zup. Nasz przepis na to danie zakłada przygotowanie zupy z lekkim twistem – krupnik z kaszą jaglaną, zamiast klasycznie z kaszą jęczmienną. Porównując obie kasze, jaglana zawiera zdecydowanie więcej wartości odżywczych – białka, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Co więcej, kasza jaglana jest bezglutenowa i idealnie sprawdzi się u osób chorujących na celiakię! Zupa jest pełnowartościowa, pełna warzyw, z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka, które wzbogaca potrawę w białko. Danie syci i rozgrzewa – i perfekcyjnie sprawdzi się na posiłek w chłodniejszy, jesienny dzień. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jaglanej
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera korzeniowego
100 g
|
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
3
|
łyżeczki koperki
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, natomiast seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondelku, bez dodatku tłuszczu podsmażamy warzywa przez ok. 2-3 minut stale mieszając.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Następnie dodajemy mięso, wsypujemy kaszę i doprowadzamy bulion do wrzenia. Gdy bulion zacznie bulgotać, zmniejszamy moc palnika i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i koperkiem wedle uznania. Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.