Kremowy makaron z łososiem i szpinakiem
Tłuste ryby morskie należą do ważnych składników diety, ponieważ obfitują w kwasy omega-3. Dlatego pamiętaj o łososiu, który zachwyca smakiem i różowawą barwą. Nasz kremowy makaron z łososiem i szpinakiem dzięki jego obecności jeszcze bardziej pobudza apetyt, zaś szpinak i pomidorki koktajlowe wzbogacają danie w odżywcze składniki. I co najważniejsze: nie musisz być mistrzem kuchni, aby go przygotować. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego penne
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
50 g
|
łososia wędzonego
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zachowujemy 5-6 łyżek z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzewany oliwę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy ok. 2 minuty.
Następnie dodajemy szpinak, kawałki łososia i podsmażamy przez 3 minuty. Na patelnię wrzucamy makaron i wszystko mieszamy.
W miseczce mieszamy serek śmietankowy, wodę pozostawioną z gotowania oraz sok z cytryny.
Rozprowadzamy delikatnie sos po zawartości patelni, dokładnie mieszamy, cały czas smażąc na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Gdyby sos był zbyt rzadki, dusimy całość nieco dłużej do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i dokładnie mieszamy. Wyłączamy palnik i przekładamy danie na talerz.