Kremowy makaron z kurczakiem
Kremowy makaron z kurczakiem – brzmi klasycznie, prawda? A co powiesz, na makaron z kurczakiem, z dodatkiem serka ricotta, pesto, szparagów i cukinii? Te właśnie składniki znajdziesz w naszym przepisie – dzięki nim, to standardowe i łatwe danie zmieni się w małe dzieło sztuki – spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu penne
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżki ricotty
40 g
|
10
|
sztuk szparagów
300 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
6
|
łyżeczek czerwonego pesto
30 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
3
|
łyżeczki świeżej natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso lekko rozbijamy tak, aby kawałki były podobnej grubości. Smarujemy pesto (połowa), posypujemy solą i odkładamy na bok, na co najmniej 10 minut.
Cukinię kroimy na pół następnie w plastry. Szparagi kroimy na mniej więcej 5 cm kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
Mięso grillujemy lub smażymy przez ok. 4 min z każdej strony, tak, aby było całkowicie usmażone. Kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.
Na tę samą patelnię przekładamy warzywa. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron.
Wlewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dodajemy pozostałe pesto i ricottę. Całość mieszamy.
Makaron z warzywami przekładamy na talerz, na wierzchu układamy pokrojone mięso.
Posypujemy natką pietruszki.