
Kremowe gnocchi w sosie grzybowym z parmezanem i szpinakiem

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
15
|
sztuk pieczarek
300 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
150 g
|
szpinaku
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,4
|
szklanki bulionu
100 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
4
|
łyżki startego parmezanu
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szpinak myjemy i osuszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją przez około 3-4 minuty, aż zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy pokrojone grzyby i zwiększamy moc palnika na średnią. Smażymy przez około 5-7 minut, często mieszając, aż grzyby puszczą wodę, a następnie odparują ją i delikatnie się zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez około 1 minutę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
Wlewamy bulion i gotujemy na dużej mocy palnika przez około 2 minuty, aż się zredukuje, co pogłębi smak sosu.
Do gotującego się sosu dodajemy umyty szpinak. Mieszamy i dusimy pod częściowym przykryciem przez około 2-3 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
Do sosu dodajemy dwie trzecie tartego parmezanu. Mieszamy, aż ser się rozpuści i zagęści sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy gnocchi. Delikatnie mieszamy na małej mocy palnika przez około 1 minutę, aby gnocchi pokryło się sosem i się podgrzało.
Gotowe danie posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.