Kremowa zupa grzybowa z tymiankiem

Kremowa zupa grzybowa z tymiankiem

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kremowa zupa grzybowa z tymiankiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

552 kcal Kalorie
33 g Białko
27 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1350 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
30
sztuk grzybów
300 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
6
łyżek śmietany 18%
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

552 kcal Kalorie
33 g Białko
27 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1350 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę.

2

Na patelni podsmażamy kawałki mięsa do zarumienienia z każdej strony przez ok. 5-7 minut.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Następnie dokładamy grzyby i smażymy przez ok. 5-7 minut.

4

Do garnka dodajemy mięso, całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i na małym ogniu gotujemy zupę przez ok. 10-15 minut. W trakcie gotowania doprawiamy zupę tymiankiem, solą i pieprzem wedle uznania.

5

Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, ponawiamy czynność. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.

6

Gotową zupę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.