Zupa grzybowa z tymiankiem
Cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i wyrazista – kremowa zupa grzybowa z tymiankiem to świetny pomysł na gorący posiłek w chłodny, jesienny dzień. Jest pełna smaku umami i aromatu, który zapewniają grzyby, cebula, czosnek, tymianek i bulion warzywny. Dodatek kurczaka wzbogaca ją w białko, a chleb żytni razowy dostarcza błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Zupa świetnie syci i rozgrzewa – przepis idealny, gdy za oknem deszcz i plucha. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
30
|
sztuk grzybów
300 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
6
|
łyżek śmietany 18%
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy kawałki mięsa do zarumienienia z każdej strony przez ok. 5-7 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Następnie dokładamy grzyby i smażymy przez ok. 5-7 minut.
Do garnka dodajemy mięso, całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i na małym ogniu gotujemy zupę przez ok. 10-15 minut. W trakcie gotowania doprawiamy zupę tymiankiem, solą i pieprzem wedle uznania.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, ponawiamy czynność. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę podajemy z pieczywem.