Krem z dyni

Krem z dyni

Masz ochotę na odrobinę egzotycznego smaku? Wypróbuj przepis na krem z dyni na bazie mleczka kokosowego! Mleczko doskonale łączy się ze słodkawym smakiem dyni i nadaje potrawie kremową, aksamitną konsystencję. Aby zupa krem z dyni zyskała jeszcze ciekawszy wymiar, postanowiliśmy dodać czarną fasolę. To wartościowe źródło białka, błonnika, żelaza i wapnia. Starannie dobrana kompozycja aromatycznych przypraw nadaje potrawie wyjątkową głębię. Zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 5 ocen)
Krem z dyni
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

432 kcal Kalorie
11 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
424 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
500 g
 dyni
240 g
 czarnej fasoli konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie mleczka kokosowego 12%
400 g
1
łyżeczka curry
4 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
1
łyżeczka chili
5 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

432 kcal Kalorie
11 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
424 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Otwórz puszkę czarnej fasoli konserwowej i odsącz ją na sitku. Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż go na blaszce, którą wsadzisz za chwilę do piekarnika. Rozłóż odsączoną fasolę na papierze. Przypraw solą i słodką papryką, dzięki czemu zupa z dyni stanie się bardziej wyrazista w smaku. Blaszkę z fasolą umieść w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ustaw tryb góra/dół. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż fasola zyska chrupką strukturę.

2

Jaka jest najlepsza zupa krem z dyni? Przepis nie jest skomplikowany, ale o smaku decydują dobrej jakości składniki. Ważne jest, jaki rodzaj dyni wybierzesz. Do kremów świetnie nadaje się odmiana hokkaido. Obierz ją ze skórki i wydrąż nasiona. Następnie pokrój w kostkę. Obierz również ziemniaki i tak samo pokrój w kostkę. Zdejmij z cebuli oraz czosnku łupinki i posiekaj. Posiekaj też świeżą kolendrę.

3

Przygotuj garnek. Wlej 3 łyżeczki oliwy i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmażaj je przez 5-8 minut. Aby zupa dyniowa krem nabrała jeszcze intensywniejszego smaku, a także przybrała głęboki żółtawy kolor, dodaj przyprawę curry. Podsmażaj wszystko jeszcze przez 2 minuty.

4

Teraz wlej do garnka z warzywami wodę. Jej poziom powinien być 1 cm ponad górną częścią warzyw. Poczekaj, aż woda się zagotuje. Aby krem z dyni zamienił się w kremową potrawę, potrzebne jest mleczko kokosowe. Wlej je do zagotowanej wody

5

Dyniowa zupa krem wymaga jeszcze zblendowania: dodaj do niej sól, pieprz i słodką paprykę i zblenduj na aksamitnie gładką konsystencję

6

Przygotuj talerze. Wlej krem i dodaj pieczoną fasolę. Posyp posiekaną kolendrą, która nie tylko wzbogaci smak, ale też wspaniale udekoruje potrawę. Zupa dyniowa – jak zrobić? Już wiesz, więc skorzystaj z naszego smacznego przepisu bogatego w składniki odżywcze!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.