Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Krem z dyni

Krem z dyni

Masz ochotę na odrobinę egzotycznego smaku? Wypróbuj przepis na krem z dyni na bazie mleczka kokosowego! Mleczko doskonale łączy się ze słodkawym smakiem dyni i nadaje potrawie kremową, aksamitną konsystencję. Aby zupa krem z dyni zyskała jeszcze ciekawszy wymiar, postanowiliśmy dodać czarną fasolę. To wartościowe źródło białka, błonnika, żelaza i wapnia. Starannie dobrana kompozycja aromatycznych przypraw nadaje potrawie wyjątkową głębię. Zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,71/5
(z 7 ocen)
Krem z dyni
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

432 kcal Kalorie
11 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
424 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
500 g
 dyni
240 g
 czarnej fasoli konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie mleczka kokosowego 12%
400 g
1
łyżeczka curry
4 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
1
łyżeczka chili
5 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

432 kcal Kalorie
11 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
424 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200°C, tryb góra-dół (180°C dla termoobiegu).

2

Czarną fasolę konserwową odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą oraz słodką papryką według uznania. Pieczemy czarną fasolę konserwową przez 15–20 minut do chrupkości.

3

Dynię oraz ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę (ok. 2–3 cm). W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić. Cebulę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Czosnek oraz kolendrę świeżą drobno siekamy.

4

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy dynię, ziemniaki oraz cebulę, podsmażamy bez przykrycia przez 5–8 minut do lekkiego zrumienienia. Dodajemy curry oraz płatki chilli, smażymy jeszcze 2 minuty.

5

Wlewamy wodę (ok. 1 cm ponad poziom warzyw), zagotowujemy na średnim ogniu, następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie.

6

W razie potrzeby dolewamy odrobinę gorącej wody do uzyskania preferowanej konsystencji, lub gotujemy zupę chwilę dłużej bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.

7

Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy opcjonalnie solą, pieprzem oraz słodką papryką według własnego smaku. Na koniec posypujemy kolendrą świeżą.

8

Gotową zupę przelewamy do miski i podajemy z czarną fasolą konserwową.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera