Krem z dyni
Masz ochotę na odrobinę egzotycznego smaku? Wypróbuj przepis na krem z dyni na bazie mleczka kokosowego! Mleczko doskonale łączy się ze słodkawym smakiem dyni i nadaje potrawie kremową, aksamitną konsystencję. Aby zupa krem z dyni zyskała jeszcze ciekawszy wymiar, postanowiliśmy dodać czarną fasolę. To wartościowe źródło białka, błonnika, żelaza i wapnia. Starannie dobrana kompozycja aromatycznych przypraw nadaje potrawie wyjątkową głębię. Zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
dyni
|
240 g
|
czarnej fasoli konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego 12%
400 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
1
|
łyżeczka chili
5 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Otwórz puszkę czarnej fasoli konserwowej i odsącz ją na sitku. Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż go na blaszce, którą wsadzisz za chwilę do piekarnika. Rozłóż odsączoną fasolę na papierze. Przypraw solą i słodką papryką, dzięki czemu zupa z dyni stanie się bardziej wyrazista w smaku. Blaszkę z fasolą umieść w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ustaw tryb góra/dół. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż fasola zyska chrupką strukturę.
Jaka jest najlepsza zupa krem z dyni? Przepis nie jest skomplikowany, ale o smaku decydują dobrej jakości składniki. Ważne jest, jaki rodzaj dyni wybierzesz. Do kremów świetnie nadaje się odmiana hokkaido. Obierz ją ze skórki i wydrąż nasiona. Następnie pokrój w kostkę. Obierz również ziemniaki i tak samo pokrój w kostkę. Zdejmij z cebuli oraz czosnku łupinki i posiekaj. Posiekaj też świeżą kolendrę.
Przygotuj garnek. Wlej 3 łyżeczki oliwy i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmażaj je przez 5-8 minut. Aby zupa dyniowa krem nabrała jeszcze intensywniejszego smaku, a także przybrała głęboki żółtawy kolor, dodaj przyprawę curry. Podsmażaj wszystko jeszcze przez 2 minuty.
Teraz wlej do garnka z warzywami wodę. Jej poziom powinien być 1 cm ponad górną częścią warzyw. Poczekaj, aż woda się zagotuje. Aby krem z dyni zamienił się w kremową potrawę, potrzebne jest mleczko kokosowe. Wlej je do zagotowanej wody
Dyniowa zupa krem wymaga jeszcze zblendowania: dodaj do niej sól, pieprz i słodką paprykę i zblenduj na aksamitnie gładką konsystencję
Przygotuj talerze. Wlej krem i dodaj pieczoną fasolę. Posyp posiekaną kolendrą, która nie tylko wzbogaci smak, ale też wspaniale udekoruje potrawę. Zupa dyniowa – jak zrobić? Już wiesz, więc skorzystaj z naszego smacznego przepisu bogatego w składniki odżywcze!