
Krem z dyni
Masz ochotę na odrobinę egzotycznego smaku? Wypróbuj przepis na krem z dyni na bazie mleczka kokosowego! Mleczko doskonale łączy się ze słodkawym smakiem dyni i nadaje potrawie kremową, aksamitną konsystencję. Aby zupa krem z dyni zyskała jeszcze ciekawszy wymiar, postanowiliśmy dodać czarną fasolę. To wartościowe źródło białka, błonnika, żelaza i wapnia. Starannie dobrana kompozycja aromatycznych przypraw nadaje potrawie wyjątkową głębię. Zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g
|
dyni
|
240 g
|
czarnej fasoli konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego 12%
400 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
1
|
łyżeczka chili
5 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200°C, tryb góra-dół (180°C dla termoobiegu).
Czarną fasolę konserwową odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą oraz słodką papryką według uznania. Pieczemy czarną fasolę konserwową przez 15–20 minut do chrupkości.
Dynię oraz ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę (ok. 2–3 cm). W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić. Cebulę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Czosnek oraz kolendrę świeżą drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy dynię, ziemniaki oraz cebulę, podsmażamy bez przykrycia przez 5–8 minut do lekkiego zrumienienia. Dodajemy curry oraz płatki chilli, smażymy jeszcze 2 minuty.
Wlewamy wodę (ok. 1 cm ponad poziom warzyw), zagotowujemy na średnim ogniu, następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
W razie potrzeby dolewamy odrobinę gorącej wody do uzyskania preferowanej konsystencji, lub gotujemy zupę chwilę dłużej bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.
Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy opcjonalnie solą, pieprzem oraz słodką papryką według własnego smaku. Na koniec posypujemy kolendrą świeżą.
Gotową zupę przelewamy do miski i podajemy z czarną fasolą konserwową.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.