Krem z białych szparagów
Maj i czerwiec to sezon na przepyszne i wartościowe odżywczo szparagi. W sklepach dostaniesz wtedy szparagi zielone, rosnące na słońcu. A także białe, czyli te, które rosną przysypane ziemią i są w smaku delikatniejsze. Zastanawiasz się jak skorzystać z wysypu szparagów w sklepach i nie przegapić okazji? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na krem z białych szparagów! Ta lekka zupa, podana z natką pietruszki i kurczakiem sprawdzi się perfekcyjnie jako wiosenny obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
16,7
|
sztuki szparagów
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1,5
|
szklanki bulionu
375 g
|
5
|
łyżek śmietany
125 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szparagi i ziemniaki obieramy, i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie (połowa).
Dodajemy szparagi i ziemniaki. Podsmażamy, mieszając.
Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.
Gdy zupa będzie się gotować, mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie (połowa).
Zupę blendujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy kawałki mięsa.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.