Krem jaglany z jabłkiem i orzechami

Krem jaglany z jabłkiem i orzechami

5 składników, 7 minut i pyszny krem jaglany z jabłkiem i orzechami już na Ciebie czeka! To super pomysł na pożywne śniadanie, kolację albo podwieczorek — zawsze wtedy, gdy masz ochotę na pożywne słodkości. Zalety? Taki krem jest dobrym źródłem błonnika, żelaza i witamin. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 30 ocen)
Krem jaglany z jabłkiem i orzechami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

382 kcal Kalorie
6 g Białko
12 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
76 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1,5
szklanki mleka roślinnego
380 g
7
łyżek płatków jaglanych
70 g
1
sztuka jabłek
150 g
30 g
 orzechów włoskich
1
łyżka ksylitolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

382 kcal Kalorie
6 g Białko
12 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
76 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Do rondelka wlewamy mleko roślinne i zagotowujemy.

2

W momencie gdy mleko zaczyna się gotować dodajemy płatki jaglane i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż płatki się ugotują, a całość zgęstnieje.

3

Gdy masa jest już gotowa, wyłączamy ogień pod rondelkiem i całość miksujemy.

4

Do zmiksowanego kremu dodajemy jabłko i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby słodzimy ksylitolem.

5

Zmiksowany krem jaglany przekładamy do miseczki i posypujemy pokruszonymi orzechami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.