Krem jaglany z jabłkiem i orzechami
5 składników, 7 minut i pyszny krem jaglany z jabłkiem i orzechami już na Ciebie czeka! To super pomysł na pożywne śniadanie, kolację albo podwieczorek — zawsze wtedy, gdy masz ochotę na pożywne słodkości. Zalety? Taki krem jest dobrym źródłem błonnika, żelaza i witamin. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
szklanki mleka roślinnego
380 g
|
7
|
łyżek płatków jaglanych
70 g
|
1
|
sztuka jabłek
150 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy mleko roślinne i zagotowujemy.
W momencie gdy mleko zaczyna się gotować dodajemy płatki jaglane i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż płatki się ugotują, a całość zgęstnieje.
Gdy masa jest już gotowa, wyłączamy ogień pod rondelkiem i całość miksujemy.
Do zmiksowanego kremu dodajemy jabłko i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
Zmiksowany krem jaglany przekładamy do miseczki i posypujemy pokruszonymi orzechami. Smacznego!