Kotlety mielone z ziemniakami, mizerią i koperkiem

Kotlety mielone z ziemniakami, mizerią i koperkiem

Kiedy myślisz o domowym obiedzie, pewnie myślisz o kotletach mielonych. Sprawdź, jak przygotować pożywne i pyszne danie z mizerią i koperkiem!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,64/5
(z 114 ocen)
Kotlety mielone z ziemniakami, mizerią i koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

330 kcal Kalorie
22 g Białko
13 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
174 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
500 g
 mięsa mielonego wieprzowego
4
łyżki bułki tartej
40 g
0,2
szklanki wody
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
7
sztuk ziemniaków
490 g
2
sztuki ogórka
300 g
1
łyżka octu
10 g
2
łyżki śmietany
36 g
5
łyżeczek posiekanego koperku
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

330 kcal Kalorie
22 g Białko
13 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
174 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Lubisz kotlety mielone? Chyba każdy doskonale zna je z własnego domu. Klasyczne mielone zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Obierz je cienko, tuż przy skórce. Pokrój na kawałki. Wyjmij z szafki garnek i włóż do niego ziemniaki. Wlej wodę i lekko ją posól. Gotuj ziemniaki przez ok. 20 minut.

2

Na kotlety mielone przepis jest prosty, ale ważne jest odpowiednie przygotowanie składników. Zacznij od cebuli. Umyj ją i ściągnij z niej łuski. Posiekaj drobno. Teraz potrzebna będzie Ci patelnia. Wlej na nią 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Nagrzej patelnię i dopiero wtedy wrzuć na nią cebulkę. Podsmażaj ją przez 10-15 minut, aż się zrumieni. Wykorzystaj moc palnika trochę poniżej średniej, nie powinna być najmniejsza.

3

Przygotuj miseczkę i wsyp do niej 2 łyżki bułki tartej. Namocz ją w wodzie. Zadbaj, aby bułka całkowicie wchłonęła wodę. Wtedy kotlet mielony będzie się dobrze formował i nie rozleci się.

4

Jesteś w środku gotowania i zastanawiasz się, ile kalorii ma kotlet mielony? Danie, które właśnie tworzysz, nie jest wysokokaloryczne, a na dodatek dostarcza ważnych składników odżywczych. Dokładne dane znajdziesz nad sposobem przygotowania. Teraz przejdź do przygotowania najważniejszego produktu w tym daniu, czyli mięsa. Weź miskę i umieść w niej mielone mięso wieprzowe. Dodaj przestudzoną cebulkę i namoczoną bułkę tartą. Dopraw solą oraz pieprzem. Starannie wyrabiaj masę przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Najlepiej robić to ręcznie przez kilka minut. Przepis na kotlety mielone zakłada, że masa nie możę rozpadać się, gdy zaczniesz je formować.

5

Gdy już uformujesz mielone kotlety, obtocz je w pozostałej bułce tartej. Weź patelnię i rozgrzej na niej olej. Zacznij je smażyć. Powinny uzyskać złoty kolor. Gdy usmażą się z jednej strony, przewróć na drugą. Możesz też obsmażone kotlety przykryć patelnią i dusić jeszcze przez 30 minut na małym ogniu.

6

Kotleciki z mięsa mielonego smakują wyśmienicie z mizerią. Aby ją przygotować, umyj ogórki i pokrój w plasterki. Jeżeli wolisz, możesz je wcześniej obrać cienko ze skórki. Dodaj do nich ocet i śmietanę, a następnie przypraw solą. Wymieszaj dobrze, aby wszystkie ogórki były skąpane w sosie.

7

Przygotuj talerze i przełóż na nie gotowe kotlety. Nałóż również ziemniaki i mizerię. Posyp koperkiem. I to już cały przepis na najlepsze mielone. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.