Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami
Lubisz potrawy w wersji klasycznej? Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami polecają się na obiad! To sycące danie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a dodatek buraków zapewni solidną dawkę składników odżywczych. Jakich? Między innymi potasu, żelaza, błonnika i folianów. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
4
|
łyżki bułki tartej
40 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
5
|
sztuk buraków gotowanych
500 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
5
|
łyżeczek koperku
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy, smażymy na połowie oleju. 2 łyżki bułki tartej namaczamy w wodzie – cała bułka musi wchłonąć wodę.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę. Dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Z mięsa robimy kotlety, obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli chcemy, obsmażone kotlety możemy przykryć patelnią i dusić na małym ogniu kolejne 30 minut.
Buraki trzemy na tarce, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Gotowe kotlety przekładamy na talerz razem z ziemniakami posypanymi koperkiem i buraczkami. Smacznego!