Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami
Lubisz potrawy w wersji klasycznej? Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami polecają się na obiad! To sycące danie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a dodatek buraków zapewni solidną dawkę składników odżywczych. Jakich? Między innymi potasu, żelaza, błonnika i folianów. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            500 g 
           
         | 
        
           
               mięsa mielonego wieprzowego
             
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżki bułki tartej
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              szklanki wody
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            7
           
         | 
        
           
              sztuk ziemniaków
             
                          
                490 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              sztuk buraków gotowanych
             
                          
                500 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z cytryny
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              łyżeczek koperku
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy, smażymy na połowie oleju. 2 łyżki bułki tartej namaczamy w wodzie – cała bułka musi wchłonąć wodę.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę. Dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Z mięsa robimy kotlety, obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli chcemy, obsmażone kotlety możemy przykryć patelnią i dusić na małym ogniu kolejne 30 minut.
Buraki trzemy na tarce, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Gotowe kotlety przekładamy na talerz razem z ziemniakami posypanymi koperkiem i buraczkami. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.