Kotlety mielone z tofu z ziemniakami i mizerią
Mielone bez mięsa? To możliwe! Wypróbuj nasz przepis na kotlety mielone z tofu z ziemniakami i mizerią i przekonaj się, jakie to proste. Ich sekret? Przede wszystkim mieszanka sosu sojowego i kuminu dla nadania smaku oraz dobrze rozgniecione tofu. Do tego świeże ogórki, gotowane ziemniaczki i gotowe. Taki posiłek dostarczy Ci mnóstwa żelaza, wapnia, pełnowartościowego białka i…smaku tradycyjnego obiadu polskiej kuchni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
kotlety: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
22 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,2
|
łyżeczki kminu rzymskiego
1 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
do podania: |
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,2
|
opakowania skyru sojowego
80 g
|
0,5
|
łyżki octu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju (połowa).
Tofu rozgniatamy widelcem.
W misce mieszamy: cebulę, tofu, mąkę pełnoziarnistą, sos sojowy, kmin, sól i pierz. Formujemy małe kulki.
Smażymy na rozgrzanym oleju (połowa).
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości.
Ogórki obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy: sól, pieprz, skyr i ocet. Mieszamy.
Kotleciki podajemy z ziemniakami i mizerią.