Kotleciki z ciecierzycy z kaszą kuskus i warzywami
Zalegają Ci w spiżarni słoiki z ciecierzycą? Zrób kotleciki z ciecierzycy z kaszą kuskus i warzywami. Jeśli nadal poszukujesz idealnego kotleta roślinnego, to ten może stać się Twoim nowym ulubieńcem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
100 g
|
kuskusu
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie jogurtu roślinnego
160 g
|
2,5
|
łyżki mąki z ciecierzycy
30 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
3
|
łyżeczki posiekanego koperku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Ogórka kroimy w trójkąty, paprykę w kostkę, marchew ścieramy na tarce, siekamy natkę pietruszki.
Gdy kuskus ostygnie, podajemy do niego pokrojone warzywa i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy sól, pieprz, kumin, zeszkloną na oliwie cebulę z czosnkiem, mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy uformowane kotleciki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Sos jogurtowy przygotowujemy z jogurtu, soli, pieprzu, czosnku granulowanego i koperku.
Kotleciki podajemy z kuskusem i sosem jogurtowym.
Smacznego!