Kotleciki jajeczne z ziemniakami i mizerią
Pyszne kotlety można zrobić także bez wykorzystania mięsa. I mogą być one pełne żelaza, cynku, witamin i pełnowartościowego białka – a do tego sycące i wyraziste. Takie właśnie są kotleciki jajeczne z ziemniakami i mizerią. I co najlepsze – do ich przygotowania (łącznie z surówką i ziemniakami!) wystarczy tylko 8 składników. To więc idealna alternatywa dla tych, którzy chcą czasem odetchnąć od mięsa – albo po prostu na co dzień go nie jedzą, a tęsknią za klasycznymi kotletami. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 7 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Ugotowane jajka blendujemy razem z bułką tartą oraz przyprawami.
Do masy jajecznej dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Kotleciki pieczemy przez ok. 25 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Ogórka obieramy, kroimy w talarki i mieszamy razem z jogurtem, solą i pieprzem.
Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami i mizerią.