Kotleciki jajeczne z pieczarkami

Kotleciki jajeczne z pieczarkami

Kotleciki jajeczne z pieczarkami to niezwykle proste, a jednocześnie pyszne danie. Ekspresowo łączysz wszystkie składniki, wstawiasz do piekarnika i za chwilę wyjmujesz aromatyczne, sycące danie. I tak, to jest możliwe — nie musisz wcale smażyć kotletów, żeby uzyskać zarumienioną, chrupiącą skórkę. Zobaczysz, że ta wyjdzie obłędna.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Kotleciki jajeczne z pieczarkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

354 kcal Kalorie
22 g Białko
18 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
368 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
4
sztuki jajek kurzych
224 g
13
sztuk pieczarek
260 g
5
łyżek bułki tartej
50 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
3
łyżeczki koperku
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

354 kcal Kalorie
22 g Białko
18 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
368 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

3 jajka gotujemy według wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Studzimy i obieramy.

2

Pieczarki kroimy w półplastry i smażymy na patelni z olejem (połowa).

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół. 1/4 bułki zostawiamy do panierowania kotletów. Resztę bułki namaczamy w ciepłej wodzie w proporcji 1:1.

4

Ugotowane jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich pieczarki, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, surowe jajko i namoczoną bułkę. Mieszamy na jednolitą masę.

5

Z masy formujemy kotleciki i panierujemy w pozostałej bułce. Kotleciki skrapiamy pozostałym olejem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

6

W międzyczasie przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy nadmiar wody, mieszamy z jogurtem, koperkiem i czosnkiem granulowanym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7

Upieczone kotleciki podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.