Kotleciki jajeczne z pieczarkami
Kotleciki jajeczne z pieczarkami to niezwykle proste, a jednocześnie pyszne danie. Ekspresowo łączysz wszystkie składniki, wstawiasz do piekarnika i za chwilę wyjmujesz aromatyczne, sycące danie. I tak, to jest możliwe — nie musisz wcale smażyć kotletów, żeby uzyskać zarumienioną, chrupiącą skórkę. Zobaczysz, że ta wyjdzie obłędna.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
13
|
sztuk pieczarek
260 g
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
3 jajka gotujemy według wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Studzimy i obieramy.
Pieczarki kroimy w półplastry i smażymy na patelni z olejem (połowa).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich pieczarki, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, surowe jajko i płatki owsiane (połowa). Mieszamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy kotleciki i panierujemy w płatkach owsianych. Kotleciki skrapiamy pozostałym olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy. Dodajemy jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz.
Upieczone kotleciki podajemy z mizerią.