
Koreańska miska mocy z wołowiną, kimchi i ryżem jaśminowym

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
polędwicy wołowej
|
50 g
|
ryżu jaśminowego
|
0,5
|
opakowania kimchi
150 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki pasty gochujang
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
łyżki octu ryżowego
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odstawiamy.
Polędwicę kroimy w cienkie paski (ok. 0,5-1cm) w poprzek włókien. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szczypiorek drobno siekamy i odstawiamy na potem.
W misce łączymy sos sojowy, pastę gochujang, miód, ocet ryżowy, czosnek, imbir i olej sezamowy, aż powstanie jednolita marynata.
Wkładamy polędwicę do marynaty, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty sosem, i odstawiamy na 15–20 minut w temperaturze pokojowej.
Patelnię lub wok rozgrzewamy beztłuszczowo na dużym ogniu. Wrzucamy mięso (z całą marynatą) i smażymy 2–3 minuty bez przykrycia, aż lekko się zrumieni z dwóch stron, a wnętrze pozostanie soczyste. Jeśli mięso puści sok, smażymy chwilę dłużej, aby odparował.
Na talerzu układamy ryż, następnie kimchi i mięso. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.