Kopytka z marchewką, kiełbaskami wegańskimi i ciecierzycą
Lubisz kopytka? Naszym zdaniem te ziemniaczane kluseczki w niczym nie ustępują znanym na całym świecie włoskim gnocchi. Jeśli i Ty tak uważasz, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kopytka z marchewką, kiełbaskami wegańskimi i ciecierzycą. Taki obiad doskonale Cię nasyci, a także dostarczy mnóstwa magnezu, wapnia, żelaza, beta-karotenu oraz…niezapomnianych wrażeń smakowych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Sos pomidorowy: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki erytrolu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
Potrawka: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
4
|
sztuki marchewek
320 g
|
4
|
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
180 g
|
160 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,8
|
opakowania kopytek
400 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
Do podania: |
|
1
|
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy.
Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, przyprawy. Dusimy przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Kiełbaski i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie (połowa). Dodajemy odsączoną ciecierzycę i dusimy, aż marchew zmięknie (można dodać odrobinę wody lub zalewy z ciecierzycy, aby warzywa się nie przypaliły).
Kopytka podsmażamy na rozgrzanej oliwie (połowa).
Kopytka mieszamy z warzywami. Podajemy z sosem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.