 
      Kopytka z marchewką, kiełbaskami wegańskimi i ciecierzycą
Lubisz kopytka? Naszym zdaniem te ziemniaczane kluseczki w niczym nie ustępują znanym na całym świecie włoskim gnocchi. Jeśli i Ty tak uważasz, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kopytka z marchewką, kiełbaskami wegańskimi i ciecierzycą. Taki obiad doskonale Cię nasyci, a także dostarczy mnóstwa magnezu, wapnia, żelaza, beta-karotenu oraz…niezapomnianych wrażeń smakowych. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| Sos pomidorowy: | |
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki cebuli
             
                40 g
               | 
| 
            1
           | 
              ząbek czosnku
             
                6 g
               | 
| 
            0,4
           | 
              opakowania passaty pomidorowej
             
                300 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki erytrolu
             
                2,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki bazylii
             
                2 g
               | 
| Potrawka: | |
| 
            4
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                20 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki marchewek
             
                320 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
             
                180 g
               | 
| 
            160 g 
           | 
               ciecierzycy konserwowej
             | 
| 
            0,8
           | 
              opakowania kopytek
             
                400 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki kuminu
             
                2,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki papryki wędzonej
             
                1,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki kurkumy
             
                1 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            1
           | 
              łyżeczka posiekanej natki pietruszki
             
                5 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy.
Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, przyprawy. Dusimy przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Kiełbaski i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie (połowa). Dodajemy odsączoną ciecierzycę i dusimy, aż marchew zmięknie (można dodać odrobinę wody lub zalewy z ciecierzycy, aby warzywa się nie przypaliły).
Kopytka podsmażamy na rozgrzanej oliwie (połowa).
Kopytka mieszamy z warzywami. Podajemy z sosem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        