Komosanka z owocami
Komosa ryżowa, czy też inaczej: quinoa to modelowy produkt wpisujący się w trend superfoods. Nasiona komosy charakteryzują się bowiem fantastyczną kompozycją witamin i składników mineralnych. Znajdziesz tu m.in. mnóstwo żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także witamin z grupy B. I choć quinoa jest najczęściej podawana „na słono”, to idealnie sprawdzi się też w wersji słodkiej. Na przykład…jako komosanka z owocami! Takie super śniadanie na bazie komosy wystarczy wzbogacić w świeże owoce oraz bogatobiałkowy jogurt skyr i gotowe. Możesz cieszyć się unikalnym połączeniem smaku, wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
komosy ryżowej
|
0,6
|
szklanki wody
150 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
50 g
|
borówek
|
0,5
|
sztuki banana
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę płuczemy na sitku. W garnku łączymy komosę i wodę, gotujemy 10 minut pod przykryciem i kolejne 5-10 minut bez przykrycia. Mieszamy aby się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy nieco wody do garnka.
Gdy komosa jest miękka, dodajemy masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i erytrol. Dokładnie mieszamy.
Podajemy z plasterkami banana i borówkami (borówki możemy też zblendować i przetrzeć przez sitko, robiąc mus).