Komosa z sosem wołowym z dynią
Soczyste mięso, słodka dynia i delikatna komosa ryżowa. To pyszne połączenie jest idealnym sposobem na obiad, a dowodem jest nasz przepis, czyli komosa z sosem wołowym z dynią. To cudowne połączenie smaków i aromatów dostarcza całej gamy składników odżywczych – od białka, przez beta-karoten i polifenole, aż po żelazo czy witaminę B12. Taki obiad posmakuje całej rodzinie i dołączy do Twojego jadłospisu na stałe. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
50 g
|
komosy ryżowej
|
|
150 g
|
polędwicy wołowej
|
|
150 g
|
dyni
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
150 g
|
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Bulion rozrabiamy zgodnie z instrukcją na słoiczku.
Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w małe kawałki (około 1,5 cm). W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić. Mięso kroimy w kostkę o boku około 2 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
Zwiększamy moc palnika do dużej, dodajemy mięso i smażymy bez przykrycia przez około 4–5 minut, aż mięso się zrumieni z każdej strony.
Dodajemy dynię, słodką paprykę i oregano. Mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, aż dynia lekko się przyrumieni.
Wlewamy passatę pomidorową i bulion. Zmniejszamy moc palnika do średniej, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Gotujemy pod częściowym przykryciem przez około 10–12 minut, aż dynia całkowicie zmięknie, a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy trochę gorącej wody. Jeśli będzie zbyt płynny, zwiększamy moc palnika i gotujemy kilka minut bez przykrycia, aż zgęstnieje.
Gotowy sos z mięsem i dynią podajemy z ugotowaną komosą. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki tuż przed podaniem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.