Kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu
Moc witamin, nietuzinkowy smak i prostota wykonania: jeśli tak wygląda dla Ciebie obiad idealny, to jesteś w dobrym miejscu. Nasz kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu to propozycja wegańskiej potrawy, która od razu podbije Twoje serce. Jego sekret? Tkwi w sosie na bazie masła orzechowego, miodu, oleju sezamowego i przypraw, który zachwyca od pierwszego kęsa. Co jeszcze? Taki obiad to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna – znajdziesz tu m.in. beta-karoten, żelazo, wapń czy witaminę E. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżki mąki kukurydzianej
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
100 g
|
dyni
|
100 g
|
kalafioru
|
50 g
|
kaszy kuskus
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Sos orzechowy: |
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Tofu kroimy w kostkę, obtaczamy w papryce wędzonej, papryce ostrej i mące kukurydzianej.
Cukinię i dynię kroimy w kostkę.
Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy tofu, cukinię i dynię, skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 30 minut.
Różyczki kalafiora gotujemy w wodzie.
Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy sos: mieszamy masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, miód, płatki chilli, starty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
W misce układamy kaszę kuskus, warzywa oraz tofu. Całość polewamy gotowym sosem i posypujemy sezamem.