Kokosowy pudding jaglany z pieczonymi morelami

Kokosowy pudding jaglany z pieczonymi morelami

Aromatyczny, rozgrzewający i pełen wartości odżywczych – taki jest kokosowy pudding jaglany z pieczonymi morelami. Do jego przygotowania wystarczy 7 składników – kasza jaglana, mleczko kokosowe, morele, cynamon, syrop klonowy, sól i skyr. Całość dostarcza aż 26 g białka w porcji, a dodatkowo stanowi super źródło żelaza, beta-karotenu, wapnia, cynku czy magnezu. Świetnie sprawdzi się dla dzieci i dorosłych – a także w diecie lekkostrawnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
6,67/5
(z 3 ocen)
Kokosowy pudding jaglany z pieczonymi morelami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

605 kcal Kalorie
26 g Białko
26 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
200 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
50 g
 kaszy jaglanej
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
2
sztuki moreli
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

605 kcal Kalorie
26 g Białko
26 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
200 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.

2

Kaszę gotujemy na mleku kokosowym z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu. W razie potrzeby dolewamy wodę podczas gotowania kaszy.

3

Morele obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż owoce będą zarumienione.

4

Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy jogurt, syrop klonowy i cynamon, dokładnie mieszamy.

5

Na wierzchu układamy upieczone owoce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.