Kokosowy pudding jaglany z pieczonymi morelami
Aromatyczny, rozgrzewający i pełen wartości odżywczych – taki jest kokosowy pudding jaglany z pieczonymi morelami. Do jego przygotowania wystarczy 7 składników – kasza jaglana, mleczko kokosowe, morele, cynamon, syrop klonowy, sól i skyr. Całość dostarcza aż 26 g białka w porcji, a dodatkowo stanowi super źródło żelaza, beta-karotenu, wapnia, cynku czy magnezu. Świetnie sprawdzi się dla dzieci i dorosłych – a także w diecie lekkostrawnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
sztuki moreli
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.
Kaszę gotujemy na mleku kokosowym z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu. W razie potrzeby dolewamy wodę podczas gotowania kaszy.
Morele obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż owoce będą zarumienione.
Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy jogurt, syrop klonowy i cynamon, dokładnie mieszamy.
Na wierzchu układamy upieczone owoce.