Kokosowe kulki z kaszy manny

Kokosowe kulki z kaszy manny

Lekkie jak chmurka, a jednocześnie pożywne i pełne składników odżywczych. Takie właśnie są nasze kokosowe kulki z kaszy manny, czyli deser, który od pierwszego kęsa zachwyca pełnią smaku i kremową teksturą. A także…swoim podobieństwem do uwielbianych kuleczek Raffaello. Jego sekret? Tkwi w liście składników, na której znajdziesz m.in. aromatyczne mleczko kokosowe, migdały, czy kaszę mannę. Spróbuj, zamknij oczy i rozkoszuj się smakiem oraz podróżą do wnętrza kokosowej kulki, gdzie czeka na Ciebie chrupiące migdałowe serce. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kokosowe kulki z kaszy manny
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

471 kcal Kalorie
10 g Białko
33 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
53 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
1
szklanka mleka
250 g
0,3
opakowania mleczka kokosowego
125 g
85 g
 kaszy manny
4
łyżeczki erytrolu
20 g
4
łyżeczki masła
20 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
50 g
 migdałów
4
łyżki wiórków kokosowych
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

471 kcal Kalorie
10 g Białko
33 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
53 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mleko, mleczko kokosowe, masło i erytrol zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 5 minut (czas liczony od ponownego zagotowania). Podczas gotowania często mieszamy całość, aby zapobiegać przypaleniu.

2

Na koniec dodajemy aromat i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do przestudzenia.

3

Zwilżamy dłonie, nabieramy masy, w środek wciskamy migdał i formujemy kulkę. Gotowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

4

Kulki kokosowe chłodzimy w lodowce przez minimum 30 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.