Kluski śląskie w stylu azjatyckim
Kuchnia fusion bez wychodzenia do drogiej restauracji? Mówisz i masz! Nasze kluski śląskie w stylu azjatyckim to najlepszy dowód na to, że łączenie stylów i produktów pochodzących z różnych regionów Świata może dać obłędne efekty. Znajdziesz tu klasyczne ziemniaczane kluski z „wgłębieniem” – czyli tradycyjny element kuchni polskiej. A do tego…do tego azjatyckie smaki – w tym tofu, imbir i sos sojowy. Wystarczy 15 minut i gotowe: kreatywny, nietuzinkowy obiad z pomysłem już na Ciebie czeka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
klusek śląskich
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: sos sojowy, miód, sezam.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy cebulę, posiekany imbir, pieczarki. Podsmażamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz kluski. Całość podgrzewamy.
Na koniec dodajemy sos, podsmażamy, żeby wszystkie składniki połączyły się z sosem.