Klejący ryż z prażonym jabłkiem
“Sticky rice” to charakterystyczny, tajski deser, składający się zwykle z ryżu i mango. My postanowiliśmy jednak przygotować to słodkie danie w wersji polskiej – i tak powstał nasz przepis na klejący ryż z prażonym jabłkiem. Potrawa to łączy w sobie nawiązania do kuchni tajskiej z tradycyjnymi polskimi smakami – koniecznie wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że takie połączenie nie ma sobie równych.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu białego
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłko kroimy w kostkę i doprawiamy cynamonem, w razie potrzeby dodajemy ksylitol.
Przyprawione jabłko dusimy w rondelku, aż puści soki i zacznie się rozpadać. Tak przygotowane jabłko przekładamy do miseczki.
Do rondelka po jabłkach wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu.
Gdy ryż zacznie się rozklejać, dokładamy do niego około 2/3 masy jabłek, które wcześniej przygotowaliśmy.
Wystarczająco gęsty i miękki ryż z jabłkami przekładamy do miseczki, a na niego układamy resztę jabłek, które nam zostały. Smacznego!