 
      Klejący ryż z prażonym jabłkiem
“Sticky rice” to charakterystyczny, tajski deser, składający się zwykle z ryżu i mango. My postanowiliśmy jednak przygotować to słodkie danie w wersji polskiej – i tak powstał nasz przepis na klejący ryż z prażonym jabłkiem. Potrawa to łączy w sobie nawiązania do kuchni tajskiej z tradycyjnymi polskimi smakami – koniecznie wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że takie połączenie nie ma sobie równych.
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            50 g 
           | 
               ryżu białego
             | 
| 
            1
           | 
              szklanka mleka roślinnego
             
                250 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jabłka
             
                150 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki cynamonu 
             
                2 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka ksylitolu
             
                15 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłko kroimy w kostkę i doprawiamy cynamonem, w razie potrzeby dodajemy ksylitol.
Przyprawione jabłko dusimy w rondelku, aż puści soki i zacznie się rozpadać. Tak przygotowane jabłko przekładamy do miseczki. Jeśli jabłko jest mniej soczyste, do rondelka możemy dodać 2 – 3 łyżki wody, aby nie przypalić masy.
Do rondelka po jabłkach wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu.
Gdy ryż zacznie się rozklejać, dokładamy do niego około 2/3 masy jabłek, które wcześniej przygotowaliśmy.
Wystarczająco gęsty i miękki ryż z jabłkami przekładamy do miseczki, a na niego układamy resztę jabłek, które nam zostały. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        