Klejące ostre tofu
Masz ochotę na tzw. „chińczyka”? Nasza propozycja na klejące ostre tofu to strzał w dziesiątkę, jeśli po głowie chodzi Ci wyraziste danie z kuchni azjatyckiej. Chrupiące, klejące tofu w połączeniu z ryżem i brokułem to prawdziwa eksplozja smaków, a do tego posiłek bogaty w antyoksydanty. Nie czekaj – wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżki mąki ziemniaczanej
20 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu Sriracha
20 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
60 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Do podania: |
|
75 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
brokuła
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Brokuła gotujemy w wodzie do miękkości.
Tofu kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złote.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy tofu, podgrzewamy sos Sriracha, passatę pomidorową i syrop. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy tofu i obtaczamy w sosie.
Na talerzu układamy ryż, brokuła i tofu z sosem.