Kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym
Lekkie, sycące i po prostu pyszne: takie są kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym. Ich sekret? Tkwi w kompozycji: tej smaków, i tej tekstur. Słodka ryżowa baza idealnie łączy się tu z kwaśnymi truskawkami i lekko gorzką oliwą. A kleistą strukturę płatków dopełnia gładki sos. To perfekcyjny wybór jeśli masz ochotę na słodkie śniadanie, kolację albo…coś lekkostrawnego, dobrego gdy Twój żołądek domaga się odpoczynku. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków ryżowych
50 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
200 g
|
truskawek
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Truskawki i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące truskawki przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Płatki ryżowe przygotowujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe płatki przekładamy do miseczki i mieszamy z oliwą.
Do płatków dodajemy skyr i dokładnie mieszamy.
Przygotowane płatki ryżowe polewamy wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym.