Kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym

Kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym

Lekkie, sycące i po prostu pyszne: takie są kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym. Ich sekret? Tkwi w kompozycji: tej smaków, i tej tekstur. Słodka ryżowa baza idealnie łączy się tu z kwaśnymi truskawkami i lekko gorzką oliwą. A kleistą strukturę płatków dopełnia gładki sos. To perfekcyjny wybór jeśli masz ochotę na słodkie śniadanie, kolację albo…coś lekkostrawnego, dobrego gdy Twój żołądek domaga się odpoczynku. Koniecznie wypróbuj!

 

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 3 ocen)
Kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
32 g Białko
11 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
185 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
5
łyżek płatków ryżowych
50 g
1
szklanka mleka
250 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
200 g
 truskawek
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
32 g Białko
11 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
185 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Truskawki i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące truskawki przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

2

Płatki ryżowe przygotowujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu.

3

Gotowe płatki przekładamy do miseczki i mieszamy z oliwą.

4

Do płatków dodajemy skyr i dokładnie mieszamy.

5

Przygotowane płatki ryżowe polewamy wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.