Kebab z grilla

Kebab z grilla

Kebab na diecie? Z nami nie ma rzeczy niemożliwych! Przepis na kebab z grilla to świetny pomysł na letni obiad spędzony w towarzystwie rodziny czy znajomych. To lekko ostre, tureckie danie jest nie tylko smaczne, ale i bogate w wartości odżywcze – witamina C, błonnik pokarmowy, białko, antyoksydanty. Kebab z grilla poleca się na obiad!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 14 ocen)
Kebab z grilla
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

503 kcal Kalorie
33 g Białko
19 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
4111 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
sztuki ogórka
75 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
25 g
 miksu sałat
1
łyżka ketchupu
20 g

Marynata:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżeczki sosu barbecue
20 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

503 kcal Kalorie
33 g Białko
19 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
4111 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W miseczce mieszamy składniki marynaty.

2

Mięso kroimy w paski, polewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 20 minut.

3

W tym czasie kroimy warzywa na kawałki.

4

Mięso grillujemy przez ok. 15 minut, obracając z jednej na drugą stronę od czasu do czasu. W trakcie grillowania możemy polewać mięso marynatą. Do grillowania możemy wykorzystać również patelnię grillową i smażyć na niej beztłuszczowo przez ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie nacinamy mięso i sprawdzamy, czy w środku ma jasny kolor. W razie potrzeby grillujemy jeszcze przez chwilę.

5

Na tortilli układamy miks sałat, kurczaka, paprykę oraz ogórka. Zawartość tortilli polewamy ketchupem i zawijamy tortillę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.