Kebab z grilla
Kebab na diecie? Z nami nie ma rzeczy niemożliwych! Przepis na kebab z grilla to świetny pomysł na letni obiad spędzony w towarzystwie rodziny czy znajomych. To lekko ostre, tureckie danie jest nie tylko smaczne, ale i bogate w wartości odżywcze – witamina C, błonnik pokarmowy, białko, antyoksydanty. Kebab z grilla poleca się na obiad!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
Marynata: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki sosu barbecue
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy składniki marynaty.
Mięso kroimy w paski, polewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 20 minut.
W tym czasie kroimy warzywa na kawałki.
Mięso grillujemy przez ok. 15 minut, obracając z jednej na drugą stronę od czasu do czasu. W trakcie grillowania możemy polewać mięso marynatą. Do grillowania możemy wykorzystać również patelnię grillową i smażyć na niej beztłuszczowo przez ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie nacinamy mięso i sprawdzamy, czy w środku ma jasny kolor. W razie potrzeby grillujemy jeszcze przez chwilę.
Na tortilli układamy miks sałat, kurczaka, paprykę oraz ogórka. Zawartość tortilli polewamy ketchupem i zawijamy tortillę.