Kaszotto buraczane z ciecierzycą i serem feta
Wegetariańskie, pełne białka, a do tego bogate w żelazo, magnez i cynk. Brzmi dobrze? Wypróbuj przepis na kaszotto buraczane z ciecierzycą i serem feta, czyli pełnowartościowy bezmięsny obiad. Kasza pęczak łączy się tu z sycącą ciecierzycą, lekko słodkim burakiem i wyrazistą fetą, zaś całość dopełniają przyprawy – m.in. czosnek i natka pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się jako domowy posiłek albo lunch zabrany do pracy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
1
|
sztuka ugotowanych buraków
100 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli chcemy skorzystać z surowych buraków, należy je wcześniej samodzielnie ugotować do miękkości.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Ciecierzycę odsączamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. minutę. Następnie dodajemy kaszę i starte buraki, podsmażamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Pod koniec smażenia dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy.
Danie przekładamy na talerz i dodajemy kawałki sera. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.