Kaszotto buraczane z ciecierzycą i serem feta

Kaszotto buraczane z ciecierzycą i serem feta

Wegetariańskie, pełne białka, a do tego bogate w żelazo, magnez i cynk. Brzmi dobrze? Wypróbuj przepis na kaszotto buraczane z ciecierzycą i serem feta, czyli pełnowartościowy bezmięsny obiad. Kasza pęczak łączy się tu z sycącą ciecierzycą, lekko słodkim burakiem i wyrazistą fetą, zaś całość dopełniają przyprawy – m.in. czosnek i natka pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się jako domowy posiłek albo lunch zabrany do pracy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 4 ocen)
Kaszotto buraczane z ciecierzycą i serem feta
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

623 kcal Kalorie
31 g Białko
25 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
2288 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
50 g
 kaszy jęczmiennej pęczak
1
sztuka ugotowanych buraków
100 g
120 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

623 kcal Kalorie
31 g Białko
25 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
2288 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli chcemy skorzystać z surowych buraków, należy je wcześniej samodzielnie ugotować do miękkości.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Ciecierzycę odsączamy na sitku.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. minutę. Następnie dodajemy kaszę i starte buraki, podsmażamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

5

Pod koniec smażenia dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy.

6

Danie przekładamy na talerz i dodajemy kawałki sera. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.