Kasza z tofu

Kasza z tofu

Marzysz o klasycznym daniu na bazie kaszy? Nasz kasza z tofu to idealny przepis na taką okazję! Poza niezwykle bogatą w witaminy i składniki mineralne kaszą gryczaną, danie to zawiera brokuły i szpinak, zapewniając dowóz kwasu foliowego, witaminy C i mnóstwa przeciwutleniaczy, jest to więc prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 61 ocen)
Kasza z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

460 kcal Kalorie
29 g Białko
15 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
838 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 kaszy gryczanej
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
450 g
 brokuła
1
sztuka cebuli
80 g
150 g
 szpinaku
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

460 kcal Kalorie
29 g Białko
15 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
838 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do momentu aż będzie lekko twardawa (al dente). Odcedzamy i odkładamy.

2

Brokuł dzielimy na małe różyczki. Wkładamy je do garnka z wrzącą wodą (tyle, by przykryła warzywa), gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 3–4 minuty, aż lekko zmięknie, a następnie odcedzamy. W przypadku mrożonych warzyw nie musimy ich wcześniej rozmrażać – w razie potrzeby zwiększamy czas gotowania, aż w pełni się rozmrożą i lekko zmiękną.

3

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Tofu kroimy średnią kostkę (ok. 1,5 cm).

4

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, smażymy przez około 2 minuty, aż się zeszklą.

5

Dodajemy tofu i podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając, aż lekko się zarumieni.

6

Dodajemy brokuła oraz kaszę gryczaną, wlewamy bulion warzywny. Mieszamy, przykrywamy patelnię częściowo pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.

7

Doprawiamy sosem sojowym, słodką papryką, kuminem, solą oraz pieprzem według własnego uznania. Dodajemy szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty bez przykrycia, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar płynu odparuje.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera