
Kasza z tofu
Marzysz o klasycznym daniu na bazie kaszy? Nasz kasza z tofu to idealny przepis na taką okazję! Poza niezwykle bogatą w witaminy i składniki mineralne kaszą gryczaną, danie to zawiera brokuły i szpinak, zapewniając dowóz kwasu foliowego, witaminy C i mnóstwa przeciwutleniaczy, jest to więc prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych.

Kategorie
















Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
450 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
150 g
|
szpinaku
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do momentu aż będzie lekko twardawa (al dente). Odcedzamy i odkładamy.
Brokuł dzielimy na małe różyczki. Wkładamy je do garnka z wrzącą wodą (tyle, by przykryła warzywa), gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 3–4 minuty, aż lekko zmięknie, a następnie odcedzamy. W przypadku mrożonych warzyw nie musimy ich wcześniej rozmrażać – w razie potrzeby zwiększamy czas gotowania, aż w pełni się rozmrożą i lekko zmiękną.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Tofu kroimy średnią kostkę (ok. 1,5 cm).
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, smażymy przez około 2 minuty, aż się zeszklą.
Dodajemy tofu i podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając, aż lekko się zarumieni.
Dodajemy brokuła oraz kaszę gryczaną, wlewamy bulion warzywny. Mieszamy, przykrywamy patelnię częściowo pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
Doprawiamy sosem sojowym, słodką papryką, kuminem, solą oraz pieprzem według własnego uznania. Dodajemy szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty bez przykrycia, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar płynu odparuje.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.