Kasza pęczak z dynią, marchewką i kozim serem
Nie masz pomysłu jak wykorzystać dynię? Kasza pęczak z dynią, marchewką i kozim serem przygotowana z naszego przepisu to idealne rozwiązanie Twojego problemu! Delikatnie słodki smak marchewki i dyni, przełamany wyraziście słonym serem kozim – tak przygotowane danie podbije serce wszystkich, nawet najbardziej niechętnych do jedzenia, domowników.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy pęczak
|
300 g
|
dyni
|
20
|
łyżek sera koziego miękkiego
200 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
8
|
łyżek soku z cytryny
48 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.
Dynię obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż będzie miękka. Upieczoną dynię miksujemy.
W garnku mieszamy ugotowany pęczak, mus z dyni, odrobinę wody i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy pęczak z dynią przekładamy na talerz, dodajemy kawałki marchewki i pokruszony ser kozi. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!