Kasza pęczak z burakami, serem feta i rukolą
Wegetariański obiad pełen smaku i składników odżywczych? Kasza pęczak z burakami, serem feta i rukolą zgłasza się do tablicy! Obecni? Moc błonnika, wapń, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. A całość podana w kolorowej odsłonie, której aż chce się skosztować. Spoiler alert: gdy już skosztujesz, zniknie z talerza w ekspresowym tempie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy pęczak
|
2
|
sztuki buraków
200 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
40 g
|
rukoli
|
0,5
|
łyżki sera grana padano
13 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy przez około 50 minut, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu, buraki odcedzamy, studzimy i obieramy. Jeśli nie chcemy gotować sami buraków, to w sklepach możemy znaleźć buraki już ugotowane. Kroimy w kostkę
Kaszę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Rozgrzewamy oliwę. Dusimy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy buraka, kaszę, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.
Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, serem grana padano i posiekaną natką pietruszki, całość ponownie dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerz, nakładamy pokrojony ser i posypujemy rukolą.
Smacznego!