Karmelizowany kurczak w czosnkowo imbirowym bulionie z ryżem
Masz ochotę na kurczaka w kreatywnym wydaniu? Nasz przepis – karmelizowany kurczak w czosnkowo imbirowym bulionie z ryżem to przepis dla Ciebie! Znajdziesz tu bowiem pyszne połączenie delikatnego drobiowego mięsa z pełną smaku marynaty na bazie sosu sojowego, bulionu, imbiru, czosnku i…cukru. Całość zachwyca połączeniem słodkich i ostrych nut, które w tandemie z kurczakiem i jaśminowym ryżem tworzą obłędny posiłek. Koniecznie wypróbuj i zachwyć się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
300 g
|
udek z kurczaka (bez skóry i kości)
|
|
150 g
|
ryżu jaśminowego
|
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Marynata i bulion: |
|
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
|
2
|
łyżki cukru
20 g
|
|
0,8
|
szklanki bulionu
200 g
|
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka kroimy na mniejsze równe kawałki.
Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy sos sojowy, brązowy cukier, starty imbir i posiekany czosnek.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy bez przykrycia przez około 3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie lekko zrumienione.
Zmniejszamy moc palnika na małą. Wlewamy 2/3 przygotowanej marynaty i dodajemy bulion.
Dusimy mięso pod częściowym przykryciem na małej mocy palnika przez około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane w środku, a sos znacznie się zredukuje i zagęści, tworząc błyszczącą glazurę wokół kurczaka.
Ryż podajemy z mięsem i sosem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.