Kapuśniak z młodej kapusty
Późna wiosna i lato to idealna okazja, by wykorzystać sezon na młodą kapustę – delikatną i pełną witamin. Co z niej zrobić? Postaw na nasz przepis na kapuśniak z młodej kapusty! Ta prosta w wykonaniu zupa to pyszne źródło witamin C i K, beta-karotenu oraz wapnia i sposób na orzeźwiający, lekki obiad. Jej smak pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, to więc super pomysł na posiłek dla całej rodziny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
młodej kapusty
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju (połowa). Odkładamy na talerz.
Cebulę drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę. Podsmażamy przez chwilę w garnku na rozgrzanym oleju.
Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (20-25 min). Po 15 minutach gotowania dodajemy usmażone kawałki mięsa. Warzywa powinny być cały czas w bulionie, jeżeli bulionu jest zbyt mało lub odparuje to dolewamy wody (1 cm ponad poziom warzyw).
Z gotowej zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.