Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Późna wiosna i lato to idealna okazja, by wykorzystać sezon na młodą kapustę – delikatną i pełną witamin. Co z niej zrobić? Postaw na nasz przepis na kapuśniak z młodej kapusty! Ta prosta w wykonaniu zupa to pyszne źródło witamin C i K, beta-karotenu oraz wapnia i sposób na orzeźwiający, lekki obiad. Jej smak pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, to więc super pomysł na posiłek dla całej rodziny. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kapuśniak z młodej kapusty
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

413 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
2055 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
400 g
 młodej kapusty
5
sztuk ziemniaków
350 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
2
łyżeczki oleju
10 g
1
łyżeczka koperku
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

413 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
2055 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju (połowa). Odkładamy na talerz.

2

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę. Podsmażamy przez chwilę w garnku na rozgrzanym oleju.

3

Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4

Bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (20-25 min). Po 15 minutach gotowania dodajemy usmażone kawałki mięsa. Warzywa powinny być cały czas w bulionie, jeżeli bulionu jest zbyt mało lub odparuje to dolewamy wody (1 cm ponad poziom warzyw).

5

Z gotowej zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.