Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kapuśniak

Kapuśniak

Masz ochotę na rozgrzewającą zupę pełną wartościowych składników odżywczych? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kapuśniak! Ta klasyczna potrawa kuchni polskiej to moc potasu, witaminy C, błonnika i przeciwnowotworowego sulforafanu pochodzącego z liści kiszonej kapusty. Do tego przyprawy, kwaskowaty koncentrat pomidorowy i delikatne parówki, które sprawiają, że całość świetnie syci. Taki obiad idealnie sprawdzi się zwłaszcza w jesienno-zimowe, chłodne dni. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,89/5
(z 9 ocen)
Kapuśniak
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

538 kcal Kalorie
26 g Białko
26 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1686 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
500 g
 kiszonej kapusty
5
sztuk frankfurterek
210 g
5
sztuk ziemniaków
350 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
sztuki marchwi
160 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

538 kcal Kalorie
26 g Białko
26 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1686 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku.

2

Cebulę siekamy. Marchew kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

3

Cebulę i marchew dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę.

4

Dodajemy ziemniaki, zalewamy wodą (około 1 l) i gotujemy pod przykryciem do miękkości (10-15 minut od zagotowania).

5

Dodajemy kapustę (można przepłukać ją wodą na sitku, jeżeli wolisz delikatniejszy smak) i przyprawy (liść laurowy, pieprz, sól) gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.

6

Dodajemy koncentrat, mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.