Kapuśniak
Masz ochotę na rozgrzewającą zupę pełną wartościowych składników odżywczych? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kapuśniak! Ta klasyczna potrawa kuchni polskiej to moc potasu, witaminy C, błonnika i przeciwnowotworowego sulforafanu pochodzącego z liści kiszonej kapusty. Do tego przyprawy, kwaskowaty koncentrat pomidorowy i delikatne parówki, które sprawiają, że całość świetnie syci. Taki obiad idealnie sprawdzi się zwłaszcza w jesienno-zimowe, chłodne dni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
kiszonej kapusty
|
5
|
sztuk frankfurterek
210 g
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku.
Cebulę siekamy. Marchew kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i marchew dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy ziemniaki, zalewamy wodą (około 1 l) i gotujemy pod przykryciem do miękkości (10-15 minut od zagotowania).
Dodajemy kapustę (można przepłukać ją wodą na sitku, jeżeli wolisz delikatniejszy smak) i przyprawy (liść laurowy, pieprz, sól) gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
Dodajemy koncentrat, mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.