Kanapki z serem i jajkiem sadzonym
Szukasz inspiracji na oryginalne śniadanie? Kanapki z serem i jajkiem sadzonym polecają się na pełnowartościowy posiłek! To nic innego jak klasyczne połączenie żytniego chleba, sera gouda, pomidora i ogórka z plot twistem w postaci rozpływającego się jajka sadzonego. Znajdziesz tu moc wartości odżywczych – białko, błonnik pokarmowy, likopen, witaminy z grupy B, wapń i antyoksydanty. Przepis jest idealny na dobry początek dnia. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
20 g
|
rukoli
|
2
|
plastry sera gouda
30 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
sztuka ogórka kiszonego
50 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem.
Każdą kromkę chleba smarujemy serkiem, nakładamy rukolę.
Na 2 kromki chleba nakładamy plastry sera, pokrojonego ogórka i pomidora (jeśli warzywa nie mieszczą się na kanapkach, kładziemy je obok na talerzyku).
Na pozostałe 2 kromki nakładamy jajka sadzone.