Kanapki z serem i jajkiem sadzonym

Kanapki z serem i jajkiem sadzonym

Szukasz inspiracji na oryginalne śniadanie? Kanapki z serem i jajkiem sadzonym polecają się na pełnowartościowy posiłek! To nic innego jak klasyczne połączenie żytniego chleba, sera gouda, pomidora i ogórka z plot twistem w postaci rozpływającego się jajka sadzonego. Znajdziesz tu moc wartości odżywczych – białko, błonnik pokarmowy, likopen, witaminy z grupy B, wapń i antyoksydanty. Przepis jest idealny na dobry początek dnia. Koniecznie wypróbuj, smacznego! 

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 16 ocen)
Kanapki z serem i jajkiem sadzonym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

732 kcal Kalorie
35 g Białko
37 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
1382 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
20 g
 rukoli
2
plastry sera gouda
30 g
2
sztuki jajka
112 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
1
sztuka ogórka kiszonego
50 g
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

732 kcal Kalorie
35 g Białko
37 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
1382 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem.

2

Każdą kromkę chleba smarujemy serkiem, nakładamy rukolę.

3

Na 2 kromki chleba nakładamy plastry sera, pokrojonego ogórka i pomidora (jeśli warzywa nie mieszczą się na kanapkach, kładziemy je obok na talerzyku).

4

Na pozostałe 2 kromki nakładamy jajka sadzone.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.