Kanapki z pomidorową pastą tofu
Tofu jest produktem powstającym z napoju sojowego, dlatego obfituje w białko, wapń i fosfor. Można z niego przygotowywać różne dania. Warto postawić m.in. na proste kanapki z pomidorową pastą tofu. Suszone pomidory i musztarda czynią smak pasty niezwykle interesującym. Bez obaw, nie będzie zbyt ostry! Dodatek miodu fantastycznie go łagodzi. Pozostaje Ci delektować się kanapkami!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Pasta: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
4
|
sztuki pomidorów suszonych
80 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
30 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na gładką masę blendujemy: tofu, musztardę, miód, olej, sok z limonki, czosnek, sól, pieprz. Możemy doprawić solą i pieprzem wedle własnego smaku.
Pomidory drobno kroimy. Mieszamy ze zblendowaną masą. Jeśli preferujemy bardziej jednolitą konsystencję, suszone pomidory również blendujemy z pozostałymi składnikami pasty.
Pieczywo podajemy z pastą, sałatą i plastrami pomidora.