Kanapki z pastą z wędzonej makreli
Jak zwiększyć spożycie ryb? Postaw na ryby w wersji śniadaniowej! A konkretnie: na nasze kanapki z pastą z wędzonej makreli. Ten prosty przepis to moc doznań smakowych – a wszystko dzięki połączeniu wyrazistej wędzonej ryby z kremowym majonezem, lekko ostrą musztardą i aromatyczną natką pietruszki. Ale taka pasta z makreli to też świetne źródło wartościowych składników odżywczych: m.in. kwasów omega-3, jodu i witamin. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
413
kcal
Kalorie
21
g
Białko
21
g
Tłuszcze
38
g
Węglowodany
1295
mg
Sód
7
g
Błonnik
Składniki
150 g
|
wędzonej makreli
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleb żytniego
120 g
|
Do podania: |
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
413
kcal
Kalorie
21
g
Białko
21
g
Tłuszcze
38
g
Węglowodany
1295
mg
Sód
7
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Rybę obieramy z ości.
2
W miseczce mieszamy składniki pasty (rybę, majonez, musztardę, sosk z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz).
3
Kromki smarujemy pastą. Podajemy z kawałkami warzyw.