Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Jak zwiększyć spożycie ryb? Postaw na ryby w wersji śniadaniowej! A konkretnie: na nasze kanapki z pastą z wędzonej makreli. Ten prosty przepis to moc doznań smakowych – a wszystko dzięki połączeniu wyrazistej wędzonej ryby z kremowym majonezem, lekko ostrą musztardą i aromatyczną natką pietruszki. Ale taka pasta z makreli to też świetne źródło wartościowych składników odżywczych: m.in. kwasów omega-3, jodu i witamin. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z pastą z wędzonej makreli
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

413 kcal Kalorie
21 g Białko
21 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1295 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 wędzonej makreli
2
łyżeczki majonezu
20 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

4
kromki chleb żytniego
120 g

Do podania:

1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

413 kcal Kalorie
21 g Białko
21 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1295 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rybę obieramy z ości.

2

W miseczce mieszamy składniki pasty (rybę, majonez, musztardę, sosk z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz).

3

Kromki smarujemy pastą. Podajemy z kawałkami warzyw.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.