Kanapki z pastą z fasoli i tofu

Kanapki z pastą z fasoli i tofu

Domowa pasta kanapkowa to idealny pomysł na kreatywne śniadanie pełne wartości odżywczych. A dowodem jest nasz przepis na kanapki z pastą z fasoli i tofu – szybkie w wykonaniu i w 100% wegańskie. Co będzie Ci potrzebne? Pasta to tylko 6 zblendowanych składników – tofu, biała fasola, czosnek, oliwa, kumin i sok z cytryny. Do tego pieczywo, ogórek, natka pietruszki i gotowe. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z pastą z fasoli i tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

409 kcal Kalorie
28 g Białko
16 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
475 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bułki wysokobiałkowej
80 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
240 g
 fasoli białej konserwowej
2
łyżeczki oliwy
10 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
sztuka ogórka świeżego
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

409 kcal Kalorie
28 g Białko
16 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
475 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy.

2

W blenderze łączymy fasolę, tofu, czosnek, sok z cytryny, kumin, oliwę. Miksujemy całość na gładką pastę, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli pasta jest za gęsta, możemy dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

Bułkę możemy lekko opiec na patelni lub w tosterze, aby stała się chrupiąca.

4

Pastę posypujemy natką pietruszki, podajemy z pieczywem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.