Kanapki z pastą z fasoli i tofu
Domowa pasta kanapkowa to idealny pomysł na kreatywne śniadanie pełne wartości odżywczych. A dowodem jest nasz przepis na kanapki z pastą z fasoli i tofu – szybkie w wykonaniu i w 100% wegańskie. Co będzie Ci potrzebne? Pasta to tylko 6 zblendowanych składników – tofu, biała fasola, czosnek, oliwa, kumin i sok z cytryny. Do tego pieczywo, ogórek, natka pietruszki i gotowe. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka bułki wysokobiałkowej
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie tofu naturalnego
             
                          
                180 g
               
                       | 
          
| 
           
            240 g 
           
         | 
        
           
               fasoli białej konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki czosnku granulowanego
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z cytryny
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kuminu
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka natki pietruszki
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka ogórka świeżego
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy.
W blenderze łączymy fasolę, tofu, czosnek, sok z cytryny, kumin, oliwę. Miksujemy całość na gładką pastę, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli pasta jest za gęsta, możemy dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Bułkę możemy lekko opiec na patelni lub w tosterze, aby stała się chrupiąca.
Pastę posypujemy natką pietruszki, podajemy z pieczywem i warzywami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.