
Kanapki z pastą z awokado i wędliną

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba pszennego
90 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
6
|
plastrów szynki z kurczaka
60 g
|
0,5
|
opakowania mozzarelli
60 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przekrajamy awokado, usuwamy pestkę i wybieramy miąższ łyżką. Rozgniatamy go widelcem w miseczce na gładką lub lekko grudkowatą pastę – wedle uznania. Aby uzyskać gładką pastę, możemy awokado zblendować.
Dodajemy sok z cytryny, sól, biały pieprz wedle uznania. Mieszamy do połączenia.
Ogórka obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
Kromki chleba delikatnie opiekamy w tosterze lub na suchej patelni na małym ogniu, aż będą lekko chrupiące i zrumienione z dwóch stron.
Na każdej kromce rozsmarowujemy pastę z awokado.
Układamy plasterki wędliny drobiowej, a na nich cienkie plasterki mozzarelli i ogórek.
Gotowe kanapki dekorujemy świeżą bazylią – całymi listkami lub drobno posiekaną.