Kanapki z pastą krewetkową
Lubisz krewetki? Te niepozorne skorupiaki to nie tylko wyjątkowy, delikatny smak, ale także moc składników odżywczych – m.in. cynku, miedzi czy wapnia. I choć krewetki zwykle kojarzą nam się z daniami typowo obiadowymi, to można je też zjeść na śniadanie. Dlatego jeśli jesteś amatorem owoców morza, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kanapki z pastą krewetkową. Krewetki łączą się tu z wyrazistą cebulką, jogurtem, majonezem oraz aromatyczną natką pietruszki, tworząc kremową pastę, której trudno się oprzeć. Obiecujemy niepowtarzalne doznania smakowe!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Pasta krewetkowa: |
|
200 g
|
krewetek
|
3
|
łyżeczki majonezu
30 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
6
|
kromek chleba żytniego razowego
180 g
|
75 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jeżeli używamy surowych krewetek gotujemy je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty. Obieramy i drobno siekamy.
Cebulę drobno siekamy.
W misce umieszczamy krewetki, majonez, jogurt, sok z cytryny, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę rozsmarujemy na pieczywie. Podajemy z sałatą i kawałkami ogórka.