Kanapki z jajkiem na miękko

Kanapki z jajkiem na miękko

Czy wiesz, że jajko to świetny produkt na diecie lekkostrawnej? Wszystko jest kwestią obróbki! Bo o ile jajecznica na dużej ilości tłuszczu będzie dość ciężka dla żołądka, o tyle kanapki z jajkiem na miękko sprawdzą się idealnie. A jajka naprawdę warto jeść – zwłaszcza że są świetnym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin. Dlatego na diecie lekkostrawnej postaw na delikatne jajka na miękko – najlepiej z dodatkami w postaci pieczywa i warzyw bez skórki. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 9 ocen)
Kanapki z jajkiem na miękko
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low glycemic index Low glycemic index
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

412 kcal Kalorie
20 g Białko
20 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
445 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajka
112 g
2
kromki chleba pszennego
60 g
2
łyżeczki masła
10 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
0,5
sztuki ogórka
75 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

412 kcal Kalorie
20 g Białko
20 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
445 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wodę zagotowujemy, delikatnie wkładamy jajka i gotujemy na miękko 5,5 minuty.

2

Warzywa myjemy, obieramy i pozbywamy się pestek.

3

Jajka podajemy z pieczywem posmarowanym masłem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.