Kanapki z focacci z prosciutto i mozzarellą
Lubisz kuchnię włoską? Nasz przepis na kanapki z focacci z prosciutto i mozzarellą jest właśnie dla Ciebie! Podsuszana i wyrazista, wieprzowa szynka parmeńska łączy się tu z delikatną, kremową mozzarellą tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. Całość dopełniają jeszcze rukola, soczyste pomidorki i oczywiście pieczywo – a konkretnie: aromatyczna focaccia z oliwkami i rozmarynem. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
focacci
|
5
|
plastrów szynki parmeńskiej
75 g
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
25 g
|
rukoli
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Focaccię przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/focaccia-z-oliwkami-rozmarynem-i-skorka-z-cytryny/
Kawałek focacci dzielimy na parzystą ilość części.
Na połowie ilości kawałków foccaci układamy rukolę, plasterki sera, szynkę i kawałki pomidora. Składamy kanapki.