Kanapki z focacci z mozzarellą i grillowanymi warzywami
Jak urozmaicić kanapki? Czasami wystarczy zmienić…pieczywo! A dowodem jest nasz przepis na kanapki z focacci z mozzarellą i grillowanymi warzywami. Czyli smak inspirowany włoską kuchnią i moc wartościowych składników odżywczych zamknięte w aromatycznym pieczywie z dodatkiem oliwek i rozmarynu. Taka kanapka dostarcza mnóstwa witamin, błonnika, a także wapnia i białka. Wypróbuj – zastrzyk energii na dobry początek dnia gwarantowany!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
focacci
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
25 g
|
rukoli
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Focaccię przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/focaccia-z-oliwkami-rozmarynem-i-skorka-z-cytryny/
Kawałek focacci dzielimy na parzystą ilość części.
Warzywa kroimy na kawałki, umieszczamy w misce i polewamy oliwą. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię grillową, możemy skorzystać ze zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką. Warzywa grillujemy do miękkości.
Na połowie przygotowanych kawałków focacci układamy rukolę, plasterki sera oraz grillowane warzywa. Składamy kanapki.