Kanapki z cieciorellą i owocami
Lubisz Nutellę, ale szukasz zdrowszej alternatywy? Postaw na…kanapki z cieciorellą i owocami. Czyli przepis na pyszną i zdrową alternatywę dla popularnej kakaowo-orzechowej pasty pełnej cukru. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim: składniki na cieciorellę: słodkie daktyle, pełna składników mineralnych ciecierzyca, a do tego kakao, masło orzechowe, mleko i odżywka białkowa. Efekt? Mega sycąca, słodka pasta, która rozpływa się w ustach i dostarcza mocy magnezu, żelaza, cynku, błonnika oraz białka. Tak przygotowana cieciorella smakuje idealnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i kwaskowatymi truskawkami, które świetnie przełamują jej smak. Koniecznie wypróbuj, a Nutella pójdzie w odstawkę już na zawsze. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
80 g
|
truskawek
|
Cieciorella: |
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
20 g
|
daktyli suszonych
|
1,5
|
łyżki odżywki białkowej
15 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsączamy daktyle z wody.
Ciecierzycę odsączamy i płuczemy.
W kielichu blendera umieszczamy: ciecierzycę, masło orzechowe, kakao, daktyle, odżywkę białkową oraz mleko. Całość blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas blendowania, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Próbujemy cieciorellę i opcjonalnie dosładzamy erytrolem.
Pieczywo smarujemy gotową cieciorellą i dekorujemy owocami.