Kanapki z cieciorellą i owocami

Kanapki z cieciorellą i owocami

Lubisz Nutellę, ale szukasz zdrowszej alternatywy? Postaw na…kanapki z cieciorellą i owocami. Czyli przepis na pyszną i zdrową alternatywę dla popularnej kakaowo-orzechowej pasty pełnej cukru. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim: składniki na cieciorellę: słodkie daktyle, pełna składników mineralnych ciecierzyca, a do tego kakao, masło orzechowe, mleko i odżywka białkowa. Efekt? Mega sycąca, słodka pasta, która rozpływa się w ustach i dostarcza mocy magnezu, żelaza, cynku, błonnika oraz białka. Tak przygotowana cieciorella smakuje idealnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i kwaskowatymi truskawkami, które świetnie przełamują jej smak. Koniecznie wypróbuj, a Nutella pójdzie w odstawkę już na zawsze. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,33/5
(z 3 ocen)
Kanapki z cieciorellą i owocami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

596 kcal Kalorie
30 g Białko
18 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
1548 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
80 g
 truskawek

Cieciorella:

120 g
 ciecierzycy konserwowej
2
łyżeczki masła orzechowego
20 g
1
łyżka kakao
10 g
20 g
 daktyli suszonych
1,5
łyżki odżywki białkowej
15 g
0,2
szklanki mleka roślinnego
50 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

596 kcal Kalorie
30 g Białko
18 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
1548 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsączamy daktyle z wody.

2

Ciecierzycę odsączamy i płuczemy.

3

W kielichu blendera umieszczamy: ciecierzycę, masło orzechowe, kakao, daktyle, odżywkę białkową oraz mleko. Całość blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas blendowania, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Próbujemy cieciorellę i opcjonalnie dosładzamy erytrolem.

4

Pieczywo smarujemy gotową cieciorellą i dekorujemy owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.